Sunday, February 15, 2009

Zeeland scene check!



Ahoewel ik in feite geen eens een echte Zeeuw (of Zeelander, volgens de gemiddelde bmx'er met een kleiner vocabulair dan maatje broek) meer ben, mijn uitreksel van het bevolkingsregister toont immers al sinds de zomer van 2006 de plaatsnaam Delft bij woonplaats, voel het toch alsof ik mij in een gerechtmatigde positie bevindt om iets over in ieder geval een deel van de Zeeuwse bmx-scene te schrijven. Met deel bedoel ik het centrale deel van Zeeland, de voormalige eilanden Walcheren en Zuid-Beveland, waarop de steden Middelburg, Vlissingen en Goes liggen. In of relatief dichtbij deze steden wonen feitelijk alle Zeeuwse fietsers die ik ken. 

De oude garde van bmx'end Zeeland wordt gevormd door de NBR (New Breed Riders). Vlaggedrager Vladdie, Ed, Mark, Patrick, Colin, Pieter (overigens wel van de overkant, oftewel Zeeuws Vlaanderen), Rolf en Tom brachten bmx in Zeeland en zonder deze jongens was bmx hier nu niet geweest wat het heden ten dage is en had ik dit stukje niet geschreven. De meesten van hen rijden nu gelukkig nog steeds en lijken voorlopig zeker niet van plan om te stoppen. Het was pas weer een aantal jaren later dat er een nieuwe generatie rijders (waaronder ikzelf) op kwam dagen en sinds die tijd lijkt het aantal rijders exponentieel te groeien. Het laatste half jaar lijkt het zelfs de spuigaten uit te lopen. Waar houdt deze groep fietser zichzelf dagelijks bezig?

Vlissingen is de stad bij uitstek om in de zomer maanden lekker rond te cruisen. De frisse zee-wind en een stralend zonnetje in het gezicht maken elke fietssessie, of er nou daadwerkelijk gefietst wordt of niet, tot een waar genot. De Vlissingse boulevard herbergt al meerdere banks, curbs, manual pads en curved wallrides en als we een nog breder stuk van de kust bekijken vinden we nog veel en veel meer. Alsof dat nog niet genoeg was komt er bovendien met een beetje geluk om de zoveel tijd nog eens wat leuks de haven binnen varen.





Tussen alle spots is er altijd wel een strand of een zacht grasdijkje te vinden om lekker op te chillen. De Trailer Trails zijn inmiddels ook al weer meer als een jaar oud en de plannen zijn om deze in het komende seizoen verder te verbeteren en uit te breiden. In Goes bevindt zich nu al weer enige jaren een riant, maar helaas wel metalen, outdoor park. Grote quarters, bowlcorners, hips, funbox en nog een kleine quarter en wat wheeliepads en railtjes zijn aanwezig. Ik kom er zelf niet vaak, maar de zeldzame keren vermaak ik me er goed. Dit is het thuishonk van Waldemar en kornuiten, uit de regio Goes. 

Het centrum van alle activiteit lijkt zich in Middelburg te bevinden. Met beschikking over het tot nog toe enige indoorpark in heel de provincie is dit ook niet gek. In de koude wintermaanden is skatepark Meker elke dinsdag- en vrijdagavond, soms zelfs tot zaterdagmorgen, een plek van samenscholing voor grote jongens op kleine fietsjes. Eind 2008 is het concrete buitenpark 'Wim', op steenworp afstand van Meker, voltooid en hier zal aankomende zomer ook menig zonnig sessie gaan plaats vinden.

Voor alles in deze door water gevormde provincie geldt dat het een product is van mensen met motivatie en een hart voor de scene. Saamhorigheid en liefde heeft ons gebracht tot waar we nu zijn en wat de scene nu is, 'verdeeldheid' en 'haat' zijn woorden die niet voor komen in het Zeeuws dialect. Hier wordt geleefd zonder een gedefinieerde rede of doel, zonder regels of standaarden, maar met volle overtuiging en met veel plezier. Een mooie mentaliteitsbeschrijving quoteer ik van een bevriend skateboarder:

"Is het de opvoeding, de vrijheid, de verleiding der lusten of simpelweg de Zeeuwsche zilte lucht? Niets zal ons vertellen wat de epische helden over de uitgestrekte landerijen gevormd door samengesmolten eilanden drijft, wel staat vast dat ze in het edele vak der malloten verre van onderdoen en de titel ‘halve zool’ reeds voorbij zijn gestreefd richting het ultieme doel: onze zielen verlichting bezorgen om vervolgens een ‘hele zool’ te geworden."

Tekst: Brendan Oerlemans
Foto: Brendan Oerlemans
Meer Zeeland: www.insanebmx.eu