Monday, August 31, 2009

Wie sponsort Woody?


Wie? Wie is Woody dan? Een jongen die fietst en dat best goed doet ook. Samen met Jorn maakte hij het filmpje, dat je hieronder kunt zien. Tof filmpje. Het filmpje heet 'Woody Sponsor Vid'. Woody wil een sponsor.

Van Dale:
spon·sor de; m,v -s, -soren persoon of instelling die ten bate van iem of iets geld beschikbaar stelt

spon·so·ren sponsorde, h gesponsord geld beschikbaar stellen voor een sport, een onderzoek enz., veelal met reclamedoeleinden

Dat laatste woord, reclamedoeleinden, daar zit het 'm in. Dat is de deal, hoe die deal dan ook ontstaan is. Jij krijgt parts, schoenen, een shirt en als je een goede deal hebt zelfs wat geld. In ruil daarvoor maak jij promotie voor je sponsor. Als jij dan eerste wordt in die contest en je draagt dat shirtje van de Firma S. Ponsor, dan zien mensen jou en de naam van de firma staan. Die mensen denken:
a) Ik wil ook zijn zoals de winnaar, ik ga ook naar Firma S. Ponsor en koop daar dezeflde parts en kleding, of
b) Firma S. Ponsor is tóf, ze helpen die gast, daarom wil ik hen helpen.

Je bent dus aan een sponsor toe op het moment dat jouw imago positief kan bijdragen aan het imago van de sponsor. Wat moet je dan doen om in bmx gesponsord te worden?
1) Beetje goed kunnen fietsen.
2) Zorgen dat mensen weten dat je een beetje goed kan fietsen. In de spotlight staan dus.
3) Chill zijn. Een goede gast zijn. Vriendelijk zijn. Een positieve uitstraling hebben. Zorgen dat mensen jou, en daarmee hopelijk ook jouw sponsor mogen.

Gesponsord zijn doe je niet zo zeer om te kunnen zeggen dat je gesponsord wordt (staat ongetwijfeld tof op Hyves), maar om een positieve impuls te kunnen geven aan je sport en je onwezigheid binnen de sport.

Sponsoren doe je in principe niet om iemand bateloos te steunen, maar omdat je er zelf ook beter van wordt. Je kent het wel, die verschrikkelijke win-win-situatie. Er moet meer úit komen dan er ín gaat.

Dat hierboven klinkt allemaal wel erg serieus en ongezellig. Gelukkig lijkt het binnen bmx in Nederland ook wat meer om vriendschap of een goede band tussen de sponsor en rijder te gaan. Maar dit blijft wel de basis, vergeet dat niet.

Genoeg gezanik. Veel kijkplezier met het filmpje. Woody, succes gewenst met het vinden van je sponsor!