Sunday, May 10, 2009

Zeeland Lakejump


Op de Brouwersdam (de dam die Schouwen Duivenland en Goeree Overflakee verbindt) was dit weekend de opening van de nieuw gebouwde waterschans. Tezamen met Bart Bazelmans, een aantal mannen, jongens en dames op ski's en snowboards en het lokale bodyglide-team verzorgden Vladdie de Koning, Waldemar Vroegop, Thomas Ruissen, Tijn Smeekens, Colin Hage, Rolf Blenk en Brendan Oerlemans een demo tijdens deze opening. Hier een kort report van dit weekend.

Vrijdagochtend vertrokken we vanaf lokaal skatepark Meker met z'n vieren (Vladdie, Rolf, Colin en ondergetekende) naar de Brouwersdam, uiteraard niet zonder eerst even langs de supermarkt te gaan om de broodnodige 'mini-halve-liters' in te slaan. Consumpties waren in principe wel verzorgd, maar we wisten niet of deze wel toereikend waren om een roedel dorstige bmx-ers te kunnen voorzien. Om 12 uur waren we op locatie. Na een korte rondleiding en uitleg allemaal de wetsuits (Waldemar en Tijn waren inmiddels ook aangekomen) in. Veel skinnier als deze wetsuits wordt het trouwens niet, we voelden ons in één keer allemaal erg trendy. Body armour en helmpjes op en vervolgens richting schans.

Acht meter snel en steil naar beneden, vervolgens géén flatstuk om jezelf te oriënteren, maar gelijk de snelle steile lip op om vervolgens vanaf reeds 3 meter boven het wateroppervlak nog verder omhoog gelaunched te worden. Tof. De eerste sprong leidde bij iedereen standaard tot een vage duikeling met wat pijn en in sommige gevallen gezonken fietsen tot gevolg. De lokale crew had een mooie lakejump fiets geregeld met plastic mag wheels die al ontpfloften als je de banden oppompte. Die fiets ging welgeteld één sprong van Vladdie mee. Gelukkig had Waldemar nog een fiets in elkaar geknutseld (mét Fit downlow stem en Wombolts!) zodat we toch door konden. Vladdie performde met hoge en verre zweefduiken, Waldemar deed backflips en 1080's en ondergetekende probeerde tussendoor ook nog af en toe eens heelhuids beneden te komen voor het oog van de wethouders die schijnbaar met de bouw en vergunningen voor de schans gemoeid waren geweest. Tegelijk met de luxueuze catering kwam Thomas Ruissen om een uur of 6 opdagen, na 3 uur via trein en bus gereisd te hebben. Die vrijdag niet meer het water in voor hem.



's Avonds een goede maaltijd in het lokale restaurant, wat biertjes en vervolgens het lokale toeristen park 'verkennen'. Na een goede nacht slaap en een even goed ontbijt begonnen de demo's weer. Om het uur een paar sprongen maken en tussendoor proberen te windsurfen (oftewel één kant opgeblazen worden en vervolgens honderden meters met een plank en zeil terugzwemmen) en bodysliden (mooie term voor van de glijbaan afgaan). Om 5 uur weer een maaltijd en voorbereiding op de 'wedstrijd' van die avond. Tegen die tijd was iedereen echter alweer zo lam dat er in de bmx-wedstrijd nog maar twee contestants overbleven. De immer fanatiek Waldemar Vroegop en showjumper Bart Bazelmans. Na een 4-tal sprongen voor elk kwam Waldemar als winnaar uit de strijd, zeer kort gevolgd door Bart. Nu was het ongeveer tijd om weer terug af te reizen naar Meker, daar onze chaffeur Colin die nacht nog een nachtdienst moest draaien.

Check hier een (film)reportage gemaakt door TV Rijnmond. Eigen producties volgen hopelijk ook snel, als Rolf Blenk tenminste een beetje opschiet ;-)

Brendan Oerlemans.